hits

desember 2012

Penger, eksport og litt mer

De best betalte italienske managerne arbeider ikke lenger i Italia. Mancini og Ancelotti har lønninger som de som er igjen i Serie A bare kan drømme om. Mancini hadde (per mars 2012) 6 millioner Euro, mens "stakkars" Ancelotti tjente 100 000 Euro mindre. Gapet ned til Allegri og Conte er formidabelt, selv om de har penger både til grøt og salt med henholdvis 2,1 og 1,6 millioner Euro i årslønn. Etter at Futebol Finance offentliggjorde denne listen har også Capello sikret seg en god kontrakt med det russiske landslaget. Og i London går Roberto di Matteo på en formidabel etterlønn etter en sparking om fikk de fleste til å undre seg.

Men denne bloggen skal ikke handle om disse, men om andre trenere og spillere som i dag gjør seg bemerket utenfor de italienske grensene - alle med en fortid i fotballandet.

La oss starte med Luciano Spalletti. Spalletti hadde en bra karriere i italiensk fotball med blant annet et dobbelt opprykk med Empoli, sikret seg Champions League spill med Udinese og to Coppa Italia titler med Roma. I desember 2009 fikk han kontrakt med Zenit St. Petersburg. Dette gikk så bra at klubben valgte å skrive ny kontrakt i februar i år - med en lønn som nærmer seg 1 million Euro mer enn hva Allegri har i Milan (minus eventuelle lønnsopprykk Allegri har hatt etter mars i år). To seriemesterskap og 1 Cupmesterskap lar seg høre. Et skår i gleden er nok årets innsats i Champions League. Laget endte med tredjeplass i gruppespillet og dermed blir det Europa League etter jul - en solid nedtur etter avansementet sist sesong. Den gangen endte ferden med tap for Benfica i åttendelsfinalen. Det er ikke sikkert at eierne syns dette er godt nok etter de investeringene som har blitt gjort i troppen de siste årene. Laget har også et annet italiensk innslag, Domenico Criscito. Criscito fikk merkelig nok aldri tillit i Juventus, til tross for at han spilte i en periode da laget var fullt av w******.  I Zenit gjorde han et godt inntrykk fra starten av og har fått tillitt. Inneværende sesong har han fra venstre back / flanke skåret to mål og har flest målgivende av alle med sine fem - og det på 11 kamper i russisk Premier League.

En annen kjenning, Samuel Eto`o finner vi også igjen i den russiske ligaen med laget Anzi. Sammen med spillere som Kaka og Zlatan utgjør han lønnsadelen europeisk fotball med lønninger som er utenkelig i Serie A nå. Tidene endres. Det har de også gjort i Paris som Ancelotti har gjort om til Lille Italia. Sirigu, Maxwell, Silva, Motta, Pastore, Verratti, Menez, Lavezzi og selveste Zlatan. Det er nok ikke et skudd i mørke å anta at Pastore har en langt bedre kontrakt nå enn den lønnen han startet med i Palermo - som selv Rosenborg og Molde kunne ha matchet. En god kontrakt har nok Marco Verratti også, selv om de fleste av oss hadde ønsket å se tyveåringen i italiensk fotball noen år til. Det gjør lite at pensjonistene drar, men ungdommene savnes. Godt eksempel? Balotelli og Maicon (selv om sistnevnte ikke gikk direkte til City).

En spiller som jeg (og kanskje flere av dere) aldri trodde ville forlate Italia var Davide Santon. Han virket litt sart og for familiekjær til det, men han forsvant ut for knappe 50 millioner sterke norske kroner i 2011. Guttungen stortrives oppe i nordøst og har gjort seg populær hos fansen med å beherske den engelske formen for humor. Trøye nummer tre eies av gutten fra Portomaggiore.

Som en morsom digresjon så er det kjekt å følge den tidligere Juventus spilleren Paulo Sousa i Videoton. Som runner-up sist sesong i den ungarske ligaen ble det Europa League spill, og vellykket sådann. Etter å ha slått ut såpass sterke lag som Slovan Bratislava, Gent og Trabzonspor ble det gruppespill på Sousa og spillerne hans. Der har laget fortsatt en sjanse for å gå videre - i så fall det første laget fra Ungarn noensinne til å avansere fra et gruppespill i Champions League / Europa League. (jeg har ikke glemt finalen i UEFA-cup finalen i 1984/85). Et slikt resultat vekker kanskje nok oppsikt til at han havner i Serie A?

Fra en morsomhet til en annen. Har dere sett troppen til Olympiakos? Greit at det ikke lenger er penger i gresk fotball, men det går an å få mye igjen for lite. Laget gikk videre til Europa League fra sin Champions League gruppe - men var kun 1 poeng bak Arsenal og andreplassen. I mål har de Roy Carroll, mest kjent fra Odense..eller? Neida, han var før den tid (2001-05) i Manchester United. Men mer interessant for oss er en fransk midtbanespiller, Francois Modesto. Han spilte i Cagliari fra 1999 til 2004, på slutten riktignok på utlån til Modena - det ble likevel småpene 150 kamper. Og nå spiller han Champions League, fantastisk. Jeg elsker Davide Santon, men det en en annen (ex-) Newcastle (og Juventus) spiller i Hellas (Panathinaikos) som ikke helt faller i samme kategori, Jean-Alain Boumsong. Likevel, det skal innrømmes at han etter en dårlig start har vært en bauta for grekerne og at han nå er visekaptein. Men hvordan i all verden kan de betale ham 1,9 millioner Euro i årslønn? En annen kar som har flyttet østover er Felipe Melo, han spiller Champions League for Galatasaray i Tyrkia. 29 åringen er en av de mest brukte midtbanespillerne i Fatih "keiseren" Terims 4-4-2 formasjon. Og Terim? Han hadde to korte opphold i Serie A rundt tusenårsskiftet, i Fiorentina og Milan.

Jeg må innrømme at jeg skulle ha likt å sett mange av disse i Serie A, men i det minste gjør de Europacupene langt mer interessant. Blir nok Viaplay fremover. Og kanskje er Alexis Sanchez en av de som står med vinnermedalje rundt halsen i mai, han har i alle fall startet 3 kamper fra start hos Barcelona i høst.   

 

Etterord:

Jeg driver ikke noen form for markedsføring av bloggen, men om du mot formodning anbefaler den til andre så sender jeg ikke Montero etter deg av den grunn.

 Boum01.jpg

Dere trodde vel aldri at dere skulle se Boumsong i denne bloggen?