En fotballfamilie – men ikke bestandig søskenlikhet…

Det heter så fint at vi er alle en fotballfamilie. En fin tanke. Samtidig så er det nok som hos familier flest både likheter og ulikheter oss familimedlemmer i mellom. I full forståelse for at dette er et aldri så lite minefelt så har jeg satt opp en matrise der jeg ser på likheter og ulikheter mellom nordmenn som finner sine favorittlag i ulike deler av Europa.

 

Nordmenn som har britiske favorittlag:

Fremstår for andre som:

Familiemann i 30- og 40- årene. Handler sammen med kona på Coop på lørdager og heier på jentungens fotballag på formiddagen. Klokken 16.00 er tippekamptid – hellig, hellig. Pappas kvalitetstid. Lørdag kveld er det taco eller pizza, enten i stillhet (etter tap) eller i godt humør (ved seier).

Ute på tur:

Besøker favorittlaget sitt en gang i året. Går rundt i byen med fotballtrøye / sportsjakke med klubblogo fra favorittlaget og tar livet med ro. Fotball er viktigst, dernest en liten pubrunde. Hvis tid til overs så overværer man en kamp i lavere divisjoner. Er tross alt ikke SÅ mye å finne på i Manchester, Liverpool eller Leeds.

Ulemper:

På enkelte arenaer er det dårlig med plass og du kan bli uglesett av andre supportere som mener at skandinaver presser prisene opp og tar fra britiske supportere muligheten for å gå på kamp. Været på de britiske øyer. De fleste nordmenn har favorittlag i den delen av landet som kalles “Englands dusjkabinett”.

Liker ikke:

Skuespilleri og juks/fanteri (så fremt det ikke er til egen fordel).

Medgangssupportere:

Ikke alle er Pondus, men svært ofte er det snakk om “ekte kjærlighet”. En kamerat av meg, la oss kalle ham Arild (siden det er det han heter), har holdt med City gjennom et langt liv. År etter år har han blitt “plaget og hånet” av United supportere. Jeg finner ikke mange gode grunner for å unne City et seriemesterskap, men Arild er en av dem. I Troms Folkeblad jobber Knut. Chelsea supporter siden før Commodore-reklamen og LENGE for Roman. United var ikke akkurat Barcelona på 1980-tallet, og Liverpool er ikke akkurat Barcelona nå – men 80 000 medlemmer har supporterklubbene deres til sammen.

Andre favorittidretter:

All vinteridrett

 

Nordmenn som har italienske favorittlag:

Fremstår for andre som:

Ung mann/kvinne i tyveårene, gjerne student / elev. Kveldskamper i helgene passer bra til livsrytmen. Passer også på å fylle fotballspråket med italienske uttrykk som “trequartista”. Alle har sin egen blogg og alle liker Zeman.

Ute på tur:  

Fotball er viktigst, men de får også med seg alle severdighetene i byene de er i – til og med de kulturelle. Prøver å passe inn ved å kle seg pent. Har klubbtrøyene i skapet hjemme, på kamp i Italia er det til nød et skjerf rundt halsen  – dandert på moderne vis.

Ulemper:

Alle ser på italiensk fotball som juks og fanteri.

Liker ikke:

Italia er “vårt”, får panikkangst når plutselig “alle” har Italia som favorittlag i EM.

Medgangssupportere:

Ikke få meg til å le. Her dyrkes “underdog” stempelet. Selv om lag som Juventus, Inter og Milan har bøttevis med pokaler så har det nesten alltid også vært mørkere baksider ved suksessen. Unntaket er Milans suverene lag for tyve år siden, men selv da greidde Cruyff å være spydig på vegne av Barcelona og resten av fotball Europa.

Andre favorittidretter:

Sykkel (spesielt Giro d`Italia)

 

Nordmenn som har spanske favorittlag:

Fremstår for andre som:

Liker den uformelle og litt “sluskete” spanske stilen (sammenlignet med Italia). Sover til klokken 13.00 og da passer det bra med kick off 22.00. Er underrepresentert på magesår-statistikken all den tiden at man lever under mottoet “vi tar livet som det faller seg”. På den andre siden ekstremt kunnskapsrike og derfor elsker de kommentatorene Velland/Kvalvik.  

Ute på tur:

Kan sitte utenfor Guggenheim eller andre kjente bygg i timesvis for bare å suge til seg atmosfæren. Middag før 20.00 er ukultivert og nøtter på fotballkamp er et must.

Ulemper:

Spania? Pina colada, norske-bar og 108 000 norske barn med Messi på ryggen.  

Liker ikke:

At nordmenn vet fint lite om spansk fotball om vi ser bort fra Real Madrid og Barcelona. At nordmenn tror Spania bare er “syden”.

Medgangssupportere:

Real Madrid og Barcelona: to av verdens beste klubblag vil vel trekke til seg oppmerksomhet. “Alle” andre lag: økonomiske problemer, salg av stjernespillere…. livet er ikke bare tunge motbakker det er også en dans på torner.

Andre favorittidretter:

Håndball / curling

2 kommentarer

Siste innlegg