We are going to Wembley

De fleste britiske fotballspillere har nok en kamp på Wembley som et av de høyeste målene på sin Bucket-list. Og for en del så går faktisk drømmen i oppfyllelse. Du trenger heller ikke å spille for Manchester United eller Liverpool for å få den store æren å gå ut på det grønne gresset i engelsk fotball sin storstue.

I de ulike cupene nærmer målet seg nå. Finalen i EFL Cup / Carabao Cup, ligacupen, spilles allerede 25. februar. Der møtes to av storhetene i engelsk fotball, Arsenal og Manchester City. Kanskje ikke det mest prestisjefulle trofeet, men et trofe er jo tross alt et trofe. Cupen spilles over 7 runder, og deltakerne er de 92 ligaklubbene (medlemmer av Premier League og The Football League). Manchester United vant for øvrig fjorårets finale. Årets utgave er den 58. i rekken.

Så har vi verdens eldste klubbfotballturnering, Fa cupen. Eller Emirates Fa cup som er det “riktige” navnet nå. Her har alle ned til ligasystemets 10. nivå mulighet for å delta, et sted mellom 750 og 800 lag. Man kan trygt si at veien fra første kvalifiseringsrunde og til Wembley i mai er lang. Totalt spilles det 14 runder før seierherren er kåret. I sesongen 2016/17 var dette Arsenal. De første 6 rundene er kvalifiseringsrunder, før man er inne i den egentlige turneringen. For mange lag er bare det å komme inn i 1. runde en fantastisk presentasjon! Av og til kommer det noen reale sjokkresultat, en av de større overraskelsene var i 2016/17 da Lincoln var det foreløpig siste Non League laget som slo ut et lag fra det øverste nivået. Lincoln slo Burnley borte.

For å vinne Fa-cupen får man 2 millioner pund i prispenger, mens en seier i ligacupen gir 100 000 – noe som er en “middels” ukeslønn for noen av spillerne som deltar.

Men så over til det som egentlig er temaet. For du kan nemlig spille cupfinale på Wembley på annen måte enn gjennom Fa- og ligacup. FA Trophy har kommet til kvartfinale i årets turnering. Konseptet for turneringen har endret seg, men siden 2008 har den vært åpen for alle lag som spiller på nivå 1-4 i National League (med andre ord nivå 5-8 i ligasystemet). Det betyr at det er 276 lag som deltar denne sesongen. Formatet er litt annerledes enn i for eksempel Fa cupen. Selv om hver runde trekkes så tas det hensyn til reiselengde for de ulike klubbene i cupens innledende faser. Vinnerne tar med seg 60 000 pund i prispenger i tillegg til bonuser for hver seier i tidligere runder. Til sammen er ikke dette småpenger når du legger til 20 000 for å vinne en semifinale og 10 000 for fjerderunde seier. Det er heller ingen tvil om at det er en viss prestisje å få denne finalen på Wembley, da Kidderminster Harriers møtte Stevenage på et nyåpnet Wembley i 2007 kom over 53 000 tilskuere (!). På årets åttendelsfinaler låg tilskuertallene på 700-900 hundre.

Regjerende mester er York City som slo Macclesfield sist sesong.

Her er årets kvarfinaler:

Stockport County – Brackley Town

Billericay Town – Wealdstone

Leyton Orient – Gateshead

Bromley – Spennymore Town

Fa Vase er for de som spiller UNDER nivå 4 i Non League (med andre ord fra det 9. nivået i ligasystemet og lavere). Dagens organsiering går tilbake til 1974, og ga selv den minste landsby mulighet til å få en dag på Wembley. Sist sesong var det 535 lag som deltok. Vinnerne var hardtsatsende South Shields som tok med seg pokalen hjem. De tok også med seg en vinnergevinst på 30 000 pund, i tillegg fikk de også premiepenger for hver runde de vant. Mellom annet 5 500 pund for semifinaleseier og drøye 4 100 for å vinne sjette runde. Tilskuertallene variere kraftig, men for eksempel Melksham Town hadde over 1200 tilskuere i sin åttendelsfinale. Absolutt småpent det. Kvartfinalen mot Thatcham Town er ikke “all ticket”, men klubben forventer opp mot 2 000 tilskuere for det som er en historisk kamp for laget. Litt morsomt er det å se at på supportersidene til Melksham så går de løs på billetprisene på 7 pund, 1 pund mer enn vanlig. Alt er relativt kan man si.

Her er årets kvarfinaler:

Bracknell Town – Marske United

Melksham Town – Thatcham Town

Stockton Town – Windsor

Leighton Town – 1874 Northwich

Til slutt dagens gladmelding! Finalene i Fa Trophy og Fa Vase spilles på Wembley samme dag, den 20. mai. Der får du til den rimelige sum av 25 pund se BEGGE finalene. En ypperlig anledning til å se det beste av hva Non League kan tilby. I fjor var det hele 38 000 som lot seg friste og løste ut billett. Noe å tenke på?

 

upright={{{upright}}}

 

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg