Stockton Town – historisk finale

Stockton Town F.C. logo.png

 

Stockton tapte lørdagens semifinale i FA Vase cup hjemme mot Marske United 1-2. men ingen av de 1800 tilskuere lot seg affisere av en slik bagatell. Med 0-2 å gå på etter den første semifinalen kan Stockton nå forberede seg på finale på Wembley 20. mai der de møter Thatcham. Stocktons første finale i FA Vase i historien. Tenk, første gangen laget DELTOK i denne turneringen var i 2016/17 sesongen! Ellers så er hjemmebanen Bishopton Road West oppført med en kapasitet på 1700, så grensene ble nok litt tøyd for å få inn alle interesserte denne lørdagen.

Bak denne prestasjonen ligger det en spennende historie.

Stockton Town er fra Stockton-on-Tees i Nordøste England. Byen har noe over 100 000 innbyggere, og har fostret mellom andre tidligere statsminister Harold Macmillan og regissør Ridley Scott. På fotballfronten har det vanligvis ikke vært så mye å skryte av, men nå har et av byens lag begynt å vise muskler – Stockton Town.

Stockton spiller i Northern League Division One (verdens nest eldste liga), det vil si på niende nivået i liganviået – det femte i non league pyramiden. Laget spiller altså i øverste divisjon av de som kan delta i FA Vase cup (9. – 11. nivå i ligapyramiden). Marske United som ble slått i semifinalen spiller i samme divisjon. Marske er nummer fire (med 10 kamper til gode!) og Stockton nummer 9.

Laget er relativt nytt. Det ble etablert i 1979 under navnet Hartburn Juniors og deltok i en five a side liga i Middlesbrough. Navnet Stockton Town ble først tatt i 2003. The Anchors har vært en stor suksess, men ikke helt uten dumper i veien. Blant annet måtte laget vinne ligaen fire ganger på rad før de fikk anledning til å delta i Norther League Division Two. Denne vant de like godt med en gang og sikret seg opprykket til Division One, der de som før nevnt er godt plassert på øvre halvdel denne sesongen.

Grunnen til at opprykket fra Wearside League varte og rakk var at klubben ikke fikk utviklet hjemmebanen sin til høy nok standard for å bli tatt opp i Northern League. Spesielt tungt var det for chairman Martin Hillerby å annonsere for tredje gang i 2015 at det ikke denne gangen ble spill i Norther League. Formannen ba likevel om at folk fortsatte å tro på prosjektet. Både spillere, ledere og tilskuere stolte på Hillerby, og på fjerde forsøk gikk det. Klubben var endelig i Northern League. Og som før sagt, i sin første sesong vant de Division Two og kunne feire nok et opprykk – med samme tropp! Troppen består i høy grad av lokale spillere, 75% har kommet gjennom egen junioravdeling. Akkurat dette er ikke tilfedlig, klubben har en heltidsansatt spillerutvikler som samarbeider med alle lagene i klubben. Et slikt tiltak er høyst uvanlig på dette nivået.

Til vanlig kommer det 2-300 ivrige sjeler til Stocktons hjemmekamper, men vi kan forvente en del tusen flere når de spiller finalen i mai. Sist sesong kranset 38 000 Wembley på denne store finaledagen. En finale som vil gi klubben ikke bare et enormt økonomisk løft, men også spore til videre sportslig satsing. En seier vil tilføre klubbkassen totalt over 50 000 pund, noe som helt sikkert vil komme godt med. Vi følger klubben videre i stor spenning.

 

 

Kilder: klubbens hjemmesider, Northern Leagues hjemmesider, Non League paper, Wikipedia og Soccerway.

 

 

 

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg